Algemeen Dagblad / De Stentor artikel: trippen op truffels

29 juni 2022 - Vandaag verscheen er een artikel over therapie met truffels in Dagblad De Stentor en op de websites van het Algemeen Dagblad, BN de Stem en De Stentor. Bart-Willem werd geïnterviewd en legde uit wat er tijdens een truffelceremonie allemaal gebeurd.

Lees en bekijk de samenvatting en video hieronder.

 


Hier worden trauma's verwerkt

Dagblad de Stentor - Mensen uit het hele land komen naar Zutphen om te trippen op truffels
Dagblad de Stentor - Hier worden trauma's verwerkt
Dagblad de Stentor Truffelceremonie.com in Zutphen
Dagblad de Stentor Na drie weken warden de depressieklachten volledig verdwenen
Dagblad de Stentor - Heel veel gehuild
De Stentor - meerdere psychologen hielpen niet
De Stentor - het was een grote opluchting

Trippen op truffels om een depressie te verwerken. In de doodnormale wijk Leesten in Zutphen organiseert Bart-Willem (45) truffelceremonies. Het loopt storm sinds januari.

Psychiater en onderzoeker Metten Sommer is kritisch omdat de onderzoeken nog niet hebben aangetoond dat truffels tegen depressies werken. Hierover later in dit artikel meer.

Op reis in jezelf klinkt misschien zweverig maar Bart-Willem is gewoon een nuchtere kerel. 

Naast dat mensen voor persoonlijke groei mee doen aan de truffelceremonies kampen vele deelnemers met mentale problemen als depressies of trauma

Huilen hoort bij deze ceremonies, het is een proces van verwerking.

Na de innerlijke reis, trip genoemd in dit artikel, stelt Bart-Willem de juiste vragen om de reis tot inzichten om te zetten.

 

Een brits bedrijf heeft in 2021 een eerste grootschalige studie afgerond naar de werking van truffels en psilocybine (de werkzame stof in truffels). Bij 30 procent van de deelnemers bleek na drie weken de depressie volledig verdwenen.

Een Nederlands arts en psychiater concludeert dat het gebruik van psilocybine veilig is maar dat de bevindingen nog niet genoeg bewijs leveren dat deze truffels werken tegen depressies. Meer onderzoek is hiervoor nodig, volgens hem.

Er wordt tijdens de sessies veel gehuild. Sanne heeft veel verdriet ervaren vanwege haar zieke dochter die veel zorg nodig heeft. Sanne bezocht meerdere psychologen maar daar was nooit een klik mee. Zij heeft tijdens haar truffelceremonie veel gehuild om haar dochter, die zij in haar trip zag.

Het was een fijn gevoel.

Door de vragen die Bart-Willem stelde kon Sanne het verdriet toelaten. Het is nu een week geleden dat Sanne haar truffelceremonie had en zij voelt zich een stuk beter, mentaal en fysiek.

 

Niet voor iedereen zijn truffels weggelegd. Manisch depressieve of schizofrene mensen kunnen helaas niet deelnemen. Wanneer je antidepressiva gebruikt is deelname ook af te raden.


Lees het hele artikel op de website van het Algemeen Dagblad.

Bron en beeldmateriaal: De Stentor, Diego Kemps


Dagblad de Stentor Trippen als traumatherapie