Risico’s van een truffelceremonie

Gelukkig kleven er nagenoeg geen risico’s aan het gebruik van psilocybine of psilocine, de werkzame stoffen in truffels en paddo’s. Zoals het RIVM in het jaar 2000 al concludeerde vormen psilocybine en psilocine geen risico's voor de volksgezondheid. Er treedt geen lichamelijke of geestelijke afhankelijkheid op en het is veilig voor de gebruiker. Een enkeling heeft na de ceremonie nog tijdelijk last van negatieve gevoelens maar de rest van de deelnemers is nog lange tijd euforisch van de bijzondere ervaring.


Incidenten

Het aantal incidenten dat met truffels of paddo’s plaatsvind is betrekkelijk gering en vele malen kleiner als bij andere middelen als alcohol, cannabis, XTC, Iboga of LSD. Omdat de laatste drie middelen illegaal zijn ontbreekt het aan ceremonies waar deze middelen op een veilige manier toegepast kunnen worden. Ayahuasca, hoewel illegaal sinds 2018, wordt nog volop gegeven op diverse locaties in Nederland, soms in een aangepaste vorm als psilohuasca. 

Wist je dat alcohol wereldwijd de grootste veroorzaker van ellende is?

Wat is het risico van een truffelceremonie?

Zorg vooraf, tijdens en na de ceremonie

Bij Truffelceremonie.com kom je niet alleen voor de truffels of de magische trip. Je hebt voor ons gekozen vanwege onze zorg, het vertrouwen en onze professionaliteit. Voorafgaande aan de ceremonie, tijdens en nog ver na de ceremonie verlenen wij zorg die je van ons mag verwachten. Welke zorg bieden we jou?:

  • Bij het boeken van een truffelceremonie krijg je meteen een verzoek om een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Naar aanleiding van dit intakeformulier kunnen wij een inschatting maken van jou als persoon, jouw leven, jouw wensen, eventuele medicijnen en ziekten etc. Daarom is het belangrijk om deze vragenlijst naar waarheid in te vullen.
  • Voorafgaande aan de ceremonie nemen wij deze vragenlijst samen door om jouw intenties helder te krijgen en jouw leven te bespreken. Tijdens dit kennismakingsgesprek leren we elkaar beter kennen en groeit het vertrouwen in elkaar. Tijdens de innerlijke reis zal je ervaren dat dit gesprek heel belangrijk is geweest. 
  • Tijdens de ceremonie staan wij jou te hulp wanneer dit nodig is. Wanneer je ontroostbaar bent of wanneer je naar het toilet wilt, in alle situaties helpen wij je. 
  • Wanneer je weer wakker wordt uit je reis praten we over alles dat jij en wij ervaren hebben. Diepere lagen worden geraakt door onze vraagstelling. Dit is het helende proces. Wanneer je helemaal wakker bent serveren wij wat lekkere snacks op bed. Als we klaar zijn met de ceremonie, sluiten we deze af en eten we gezamenlijk wat soep met broodjes.
  • Als je weer helder bent mag je naar huis toe.
  • Thuis aangekomen treft je van ons een email in je mailbox met wat advies voor de komende dagen. In deze email staat ook ons telefoonnummer dat je kunt bellen wanneer je vragen hebt of wanneer je behoefte voelt om even van gedachten te wisselen. Wij zijn altijd bereikbaar voor onze deelnemers.

Halfwaardetijd

Net als alcohol en alle andere drogerende stoffen, heeft psilocybine een halfwaardetijd. Die van psilocybine is gemiddeld 2,5 uur, onafhankelijk van het metabolisme van de "gebruiker". Dit wil zeggen dat na 2,5 uur de hoeveelheid psilocybine in het lichaam gehalveerd is. Wanneer jij na 5 uur de locatie verlaat is de psilocybine al bijna uit jouw systeem verdwenen, tevens door de maaltijd die je gegeten hebt. Bij alcohol is de halfwaardetijd 1,5 uur per genuttigd glas . Daarbij telt de cumulatieve hoeveelheid alcohol dat je in een bepaalde periode nuttigt, ook mee. Vaak drinken mensen de hele avond alcohol terwijl je tijdens de truffelceremonie alle psilocybine in één keer opdrinkt. De halfwaardetijd gaat tijdens een truffelceremonie dus meteen in. Dit in tegenstelling tot een avond in de kroeg. Hierbij start de cumulatieve halfwaardetijd pas bij het laatste glas. Daarbij wordt de hoeveelheid te verwerken alcohol in je lichaam steeds meer. Hierdoor wordt je aangeschoten of dronken, afhankelijk van de gevoeligheid en het metabolisme van de drinker.


Pas naar huis als je nuchter bent!

Alleen nuchter de deur uit, is onze richtlijn. Wij voelen ons verantwoordelijk voor jou, daarom willen we dat je alleen maar vertrekt als je je weer fit genoeg voelt. Na het eten van wat fruit, nootjes, zoetigheid en soep met broodjes ben jij weer klaar om nuchter op weg te gaan. In tegenstelling tot alcohol ben je van psilocybine na een aantal uren weer nuchter. Wanneer je dronken een kroeg verlaat en achter het stuur stapt, wil de barman ook niet dat je een ongeluk veroorzaakt. Maar net als de barman zijn wij niet verantwoordelijk wat jij na de truffelceremonie doet. Echter zorgen wij ervoor dat jij nuchter onze locatie verlaat, zodat wij zeker weten dat je geen brokken maakt.


Bad trip

Wanneer een deelnemer een bad trip ervaart gaat de reis gepaard met gevoelens van angst en/of paniek. Deelnemers denken in de nare ervaring te blijven, ze hebben het gevoel dat ze er niet meer uit komen. Tijdens de ceremonies is altijd een ervaren en nuchtere begeleider aanwezig die de deelnemer kan kalmeren en geruststellen. Wij drinken namelijk niet mee van de truffelthee. Bad trips komen bij ons in de ceremoniële setting niet voor. Wanneer mensen zelf gaan experimenteren met truffels of paddo’s is het risico op een bad trip veel groter. Ga je zelfstandig truffels of paddo's gebruiken? Zorg er dan altijd voor dat er iemand bij is die nuchter blijft, die ervaring heeft en die jij vertrouwt. 


Na de ceremonie

In enkele gevallen kan psilocybine vermoeidheid, tijdelijke depressieve gedachten of gevoelens van angst veroorzaken. Dit gebeurt maar zelden op nationale basis en er is altijd volledig herstel van de deelnemer volgens het RIVM. Soms raakt de psilocybine een gevoelige snaar doordat bijvoorbeeld een jeugdtrauma aangeraakt wordt. Tijdens de ceremonie mag het trauma losgelaten en verwerkt worden desgewenst met behulp van onze therapeuten. Zelden heeft een deelnemer van een truffelceremonies na de ceremonie externe hulp nodig.


Heb je hulp nodig?

Wanneer je bij ons of bij een andere organisatie een ceremonie hebt gevolgd, met welk middel dan ook, en wil je hulp ontvangen? Wij helpen je! Zonder oordeel proberen wij je een eerlijk advies te geven om jouw innerlijke reis zo goed mogelijk te verwerken. Ook helpen wij je wanneer je nog wat angstig of depressief bent na de ceremonie. Nogmaals, of je die ceremonie nou bij ons gevolgd hebt of ergens anders. Het gaat ons om jouw welzijn!

 


Bronnen

Voor dit artikel hebben wij de volgende bronnen geraadpleegd: