Ayahuasca of truffelceremonie

Ayahuasca- en truffelceremonies worden al  duizenden jaren gegeven. Aanwijzingen uit oude samenlevingen zoals de Inca's, Azteken en vele Indianen-stammen duiden hierop.

 

Een Ayahuasca ceremonie is gebaseerd op duizenden jaren aan kennis van sjamanen uit Zuid-Amerika. Van oorsprong komt de naam Ayahuasca uit de taal van de Quichua, de inheemse indianen uit Peru, Bolivia en Ecuador. Zij gebruikten Ayahuasca al duizenden jaren om in connectie met de geestenwereld, het hiernamaals en de ziel te komen.

 

Het drankje Ayahuasca betekent in het Quichua “slingerplant van de ziel”. Het is een plantenbrouwsel van een lianensoort (Banisteriopsis caapi) die de MAO remmer bevat en een plant (Psychotria viridis) die de DMT bevat. De MAO remmer zorgt ervoor dat de enzymen in de maag stil worden gelegd die de DMT anders te snel zouden afbreken. De DMT (Dimethyltryptamine) is een lichaamseigen stof die normaal alleen bij geboorte en dood afgegeven wordt door het lichaam. Vandaar dat er een MAO remmer nodig is om de DMT in je lichaam te kunnen verwerken. Zonder MAO remmer zou je lichaam meteen van de DMT af willen door middel van overgeven. Om deze reden gaat een Ayahuasca ceremonie ook gepaard met overgeven.

 

De Santo Daime kerk heeft het gebruik van Ayahuasca in 1995 naar Nederland gebracht. Op basis van vrijheid van Godsdienst mag de Santo Daime kerk deze Ayahuasca ceremonies houden. DMT staat namelijk sinds 2019 op de lijst I van de Opiumwet in Nederland. Het is daarmee bestempeld als harddrug terwijl het niet verslavend is. Daarmee zijn de Ayahuasca ceremonies, zelfs bij de Santo Daime kerk als religieus middel, illegaal geworden.

 

De Banisteriopsis caapi welke de ayahuasca drank maakt in het oerwoud

Ayahuasca of liever niet overgeven?

Tijdens een Ayahuasca ceremonie ervaar je hetzelfde als tijdens een truffelceremonie. Onze mening is, gebaseerd op vele Ayahuasca ervaringen, dat een Ayahuasca ceremonie agressiever, harder en rauwer is dan een truffelceremonie. Ayahuasca geeft je grote levenslijnen terwijl truffels jou meer toepasbare inzichten laten zien. Daarbij zijn truffels liever voor je. Doordat je gegarandeerd moet overgeven tijdens een Ayahuasca ceremonie, hikken veel mensen hier tegenaan. Het overgeven is overigens wel een teken van loslaten, opruimen en schoonmaken. Maar echt prettig is het niet.

Wil je liever niet overgeven? Dat is waar een truffelceremonie een uitkomst is. Eén op de duizend deelnemers hoeft maar over te geven en dan is dat vaak pas na de ceremonie. Een geruststellende gedachte. Toch?