Psilocybine; de werkzame stof in truffels

De chemische formule van psilocybine door truffelceremonie.com

De werkzame stof in truffels is Psilocybine, met de scheikundige term 4-fosforyloxy-N,N-dimethyltryptamine of terwijl   C12H17N2O4aangeduid. Het is een hallucinogeen uit de tryptaminefamilie.

Er bestaat een vermoeden dat een tekort aan tryptamine een rol speelt bij psychiatrische aandoeningen.

Het wordt al duizenden jaren door inheemse stammen gebruikt voor rituelen, zuiveringen en connecties met het hogere bewustzijn. Zij gebruikten de paddestoelen en truffels als poort naar andere dimensies. Het hoger bewustzijn en het de ziel konden door middel van deze plantmedicijnen aangesproken worden.

 

Met de komst in 1492 van Christoffel Columbus en de kerkelijke Inquisitie (verovering) van Zuid Amerika, werden de sjamanen (de medicijnmannen van de inheemse bevolking) vermoord of verdreven en werd alle sjamanistische geneeskunde tot ketterij benoemd. Hiermee ontstond de angst voor sjamanisme en werd dit tot de onderwereld verdreven. 

 

De inheemse stammen weten, zoals gezegd, al millennia dat deze stof een helende werking heeft. Sinds 1955 wordt er onderzoek gedaan naar de heilzame werking van psilocybine. Psilocybine zit in ongeveer 200 verschillende paddestoelen en truffels. Direct nadat de psilocybine in het lichaam komt wordt het omgezet in psilocine welke werkzaam is op de serotonine-receptoren. Recente klinische onderzoeken van psilocybine hebben aangetoond dat psilocybine niet gevaarlijk is voor de lichamelijke gezondheid. De toxiciteit van psilocybine is gering, ongeveer 1,5 keer als die van cafeïne. Psilocybine is volgens het RIVM, in tegenstelling tot cafeïne, niet verslavend. Psilocybine wordt opgenomen door de slijmvliezen van de maag, darmen en de mond. 


Onderzoek naar psilocybine

Onderzoekers bevestigden in eerdere onderzoeken dat psilocybine op betrouwbare wijze bijzondere en mystieke ervaringen en inzichten zou kunnen verstrekken, wat in die onderzoeken leidde tot verbetering in de kwaliteit van leven van de testpersonen.

 

Helaas heeft het tot nu toe nog niet geleid tot medicatie op basis van psilocybine. Er wordt inmiddels wel steeds meer onderzoek gedaan naar de werking ervan. Onderzoeken hebben reeds aangetoond dat psilocybine een succesvol plantmedicijn is bij pijnbestrijding en het verminderen en stoppen van depressies. Hierover lees je hieronder meer.

 

Naast psilocybine zijn er nog twee werkzame stoffen aanwezig in truffels namelijk Psilocine en Baeocystine. Deze stoffen zijn echter veel minder aanwezig. 


Werking van psilocybine

Psilocybine zorgt ervoor dat je hersenen out-of-the-box kunnen denken. Ze volgen tijdens een innerlijke reis niet de gebaande paden die de hersenen normaal volgen. De hersenen houden namelijk van patronen zodat ze efficiënter kunnen werken. De Psilocybine zorgt ervoor dat deze patronen even niet gevolgd worden waardoor de nieuwe inzichten mogelijk worden. 

De werking van Psilocybine is gericht op het psychedelische vlak van de hersenen, net als LSD, DMT (Ayahuasca) en Mescaline (San Pedro en Peyote cactussen). Het geestverruimende effect stelt de deelnemer in staat om anders naar zichzelf te kijken met als doel het veranderen van patronen, gedragsverandering of ander gewenst doel. De Psilocybine verhoogt de afgifte van de neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline waardoor de hersenen tijdelijk anders omgaan met het verwerken van emoties, pijnbeleving, eetlust, slaap, stemming, zelfvertrouwen, geheugen en orgasme. Hierdoor kunnen angsten, depressie, verslaving, agressie, slecht zelfbeeld en oververmoeidheid worden aangepakt. Mensen die antidepressiva gebruiken, kunnen geen beroep doen op truffels aangezien de antidepressiva een serotonineheropnameremmer is. Hierdoor conflicteert het antidepressivum met de Psilocybine.

De truffel is zoals gezegd een hallucinogeen natuurlijk middel welke de deelnemer in staat stelt de wereld en de herinneringen op een andere manier waar te nemen, waarbij het ego  en daarmee angst vervaagt. Begrippen als 'tijd' en 'ruimte' vallen meestal weg tijdens de innerlijke reis. Psilocybine, DMT en Mescaline zijn stoffen die in de natuur voorkomen, LSD is de chemische variant die door de mens gemaakt is.

De onderzoeker Albert Hofmann ontdekte in 1938 de chemische verbinding LSD met als doel dit tot een therapeutisch middel te maken. Op 19 april 1043 nam hij voor het eerst zelf het middel wat resulteerde in de eerste LSD trip ter wereld. In 1966 werd het middel op de Opiumwet gezet en al snel verboden. 

Net als naar de andere psychedelische middelen wordt nu breed onderzoek gedaan naar de helende en therapeutische werking van LSD.


Halfwaardetijd / halveringstijd

De halfwaardetijd van psilocybine is drie uur. Dit wil zeggen dat na drie uur de hoeveelheid psilocybine in jouw lichaam gehalveerd is. Ter vergelijking is de halveringstijd van cafeïne (koffie) vijf uur.

Door wat fruit, zoetigheid, brood en soep te eten na de ceremonie wordt de halveringstijd versneld. 

 


 

Bronnen:

Pilot study of Psilocybine Treatment z van Charles S. Grob

Psilocybin Mushrooms of the World van P. Stamets

Sub-Acute Effects of Psilocybin on Empathy van N.L. Mason & E. Mischler

The Future of Psychedelic Psychiatry

The Tryptamine Receptor in Human Brain

GGZ

RIVM